Leírás
Dióolaj, a sokoldalú olaj
A dióolaj örök sláger a konyhában! Diós zamata az ételek széles skálájával kombinálható, a salátáktól a sült húson át a zöldségekig. Nemigen létezik olyan eledel, amit ne dobna fel egy kis dióolaj. A hidegen sajtolt dióolaj kiváló eleme az egészséges étrendnek.
A benne lévő magnézium és omega-3 zsírsavak számos ok miatt jótékonyan szolgálják szervezetünket. Már egy evőkanálnyi is elegendő belőle, hogy biztosítsa a napi esszenciális zsírsavszükségletünket.
A dióolaj használatáról
A gourmet konyhában már régóta használják, de mostanában a privát konyhákban is egyre ismertebb. Diós, kicsit a vajra emlékeztető íze különösen változatos használatra predesztinálja, szinte bármilyen ételben. Párolt zöldségekre locsolva épp oly mennyei, mint salátákra, tésztaételekre vagy rizsre. Egyedül arra kell figyelni, hogy ne hevítsük túlságosan, nehogy elvesszenek értékes tápanyagai. A mi tippünk: Tegyen különlegessé egy egyszerű szendvicset pár csepp finom dióolajjal!
Összetevők
100% olaj dióból.
Átlagos tápértékadatok
100g termékben:
Energia ...................................................3693kJ /898kcal
Zsír .........................................................99,6g
amelyből telített zsírsavak .....................11g
egyszeresen telítetlen zsírsavak ...........17g
többszörösen telítetlen zsírsavak ............72g
Szénhidrát ..............................................0g
amelyből cukrok ......................................0g
Fehérje ...................................................0g
Só ............................................................0g
Nyomokban mogyorót, földimogyorót és szezámmagot tartalmazhat!
Omega zsírsavak
Omega-3 ..................12,8 g
Omega-6 ..................44,1 g
Omega-9 ...................17 g
Tárolás
Bontatlanul, hűvös, száraz, napfénytől védett helyen 14-18 hónapig tárolható.
A szavatosság pontos megőrzésének dátuma az üvegen feltüntetésre kerül.
A felbontást követően javasolt 3-4 hónapon belül felhasználni, hogy az értékes alkotóelemek ne veszítsenek magas minőségükből.
Szűretlen olaj, ezért fogyasztás előtt rázzuk fel!
Származási hely: Ausztria
A dióolaj jótékony hatásai
A dióolaj a többi növényi olaj közöl is kiemelkedik a benne található telített és telítetlen zsírsavak kiegyensúlyozott arányával. Ez az egyensúly csökkenti a magas vérnyomást és kedvezően hat a szív-és érrendszerre, akárcsak a koleszterinértékekre.
A jótékony omega-3 zsírsavak mindenek fölött az idegrendszer és az agy egészséges működését segítik. Emellett ezek a zsírsavak szabályozzák a vérellátást és csökkentik az erekben való lerakódásokat, ezáltal pedig a szívroham veszélyét.
A dióolajban extra mennyiségű magnézium van. Ez az ásványi anyag stresszoldó hatású, és így csökkenti a vérnyomást.
RECEPTAJÁNLÓ
Rizottó dióolajjal és körte gyümölcsecettel
Elegáns és különleges ízkombináció: krémes rizottó dióolajjal és a körteecet finom savasságával.
Hozzávalók:
6 tk Dióolaj
5 ek Repceolaj sütéshez
1 ek Körte gyümölcsecet
3 tk finom tengeri só
35 g nádcukor
1 fej salottahagyma (mogyoróhagyma)
100 ml fehérbor
1 liter szárnyas vagy zöldség alaplé
40 g gorgonzola
60 g vaj
80 g parmezán sajt
1 db körte
8 db dióbél
ELKÉSZÍTÉS:
01 A sütő repceolajon megpirítjuk a salottahagymát, majd hozzáadjuk a rizottó rizst, és felöntjük fehérborral.
02 A forró alaplevet fokozatosan adagoljuk a rizshez, mindig csak annyit, amennyi éppen ellepi. Minden hozzáadás után megvárjuk, hogy az alaplé elpárologjon, és ezt a folyamatot körülbelül 5-6 alkalommal ismételjük, amíg a rizs eléri az al dente állagot. Ez a lassú, gondos főzés körülbelül 20-25 percet vesz igénybe.
03 Eközben bio nádcukron karamellizáljuk a körteszeleteket, amelyeket finoman kiegyensúlyozunk egy kevés körteecettel, hogy a gyümölcs édessége és savassága harmonizáljon.
04 Amikor a rizs már majdnem elkészült, hozzáadjuk a gorgonzolát és ízlés szerint sóval igazítjuk az ízeket. A megfelelő al dente textúra elérése után bőséges mennyiségű vajjal és frissen reszelt parmezánnal tesszük tökéletessé a rizottó krémességét.
05 A tálaláskor a rizottót elegánsan elrendezzük a tányéron, és a tetejére helyezzük a karamellizált körteszeleteket, pirított diót. Végül a dióolajjal koronázzuk meg az ételt, hogy az ízek valóban kiteljesedjenek.