Leírás
Gondosan, kézműves munkával és tapasztalattal készül
Bio mákolaj, az újra felfedezett olajkülönlegesség
A mákolaj jó ideig alulbecsült, sőt elfeledett eleme volt az európai konyhának. Csak az utóbbi években éledt fel újra, amikor is ráébredtünk, hogy ez a világossárga növényi olaj jóval többre képes, mint gondoltuk. A Pödör mákolajába csakis teljesen érett mákszemek kerülhetnek, a hidegsajtolás módszere pedig biztosítja, hogy a mákban lévő értékes anyagok a lehető legnagyobb mértékben megőrződjenek. A kíméletes előállítási folyamat eredménye a könnyen emészthető, diszkrét ízű mákolaj, ami ezen tulajdonságai miatt ideális a diétás konyhában. Amennyiben eddig még nem vette fel a mákolajat a kedvencei listájára, minden bizonnyal meggondolja magát, ha pár csepp mákolajjal fogyaszt el legközelebb egy friss pasta ételt.
A hidegen sajtolt
mákolaj használatáról
A mákból nyert olajnak finoman fanyar, enyhén diós íze van, ami különösen hideg ételekben érvényesül jól. A benne található anyagok optimális aránya miatt a mákolaj változatosságot tud vinni az alacsony koleszterintartalmú és természetes étrendbe is. Jól illik párolt és nyers zöldségekhez, salátákhoz és a hagyományos közép-európai ételekhez. Az pedig magától értetődő, hogy ennek a világossárga olajnak ott a helye a mákos tésztában, mákos nudliban és mákos rétesben!
Összetevők: 100% olaj bio kék mákból.
Átlagos tápértékadatok
100g termékben:
Energia ..................................................3751kJ /896kcal
Zsír .........................................................99,6g
amelyből telített zsírsavak ......................14g
egyszeresen telítetlen zsírsavak .............15g
többszörösen telítetlen zsírsavak ............71g
Szénhidrát ................................................0g
amelyből cukrok .......................................0g
Fehérje .....................................................0g
Só .............................................................0g
Nyomokban diót, mogyorót, földimogyorót és szezámmagot tartalmazhat!
Omega zsírsavak
Omega-3 ................3,1 g
Omega-6 ................47,6 g
Omega-9 ................15 g
Tárolás
A friss mákolaj érzékeny, gyorsan avasodik, ezért tárolására fordítsunk különös gondot.
Bontatlanul hűvös, száraz, napfénytől védett helyen 12-15 hónapig tárolható. A szavatosság pontos megőrzésének dátuma az üvegen feltüntetésre kerül. Felbontás után, pedig tegyük hűtőszekrénybe, és legfeljebb 3 hónapon belül használjuk fel!
Szűretlen olaj, ezért fogyasztás előtt rázzuk fel!
Származási hely: Ausztria
A mákolaj
jótékony hatásai
Ennek a hidegen sajtolt olajnak 87-90 százaléka telítetlen zsírsavakból áll, amiért különösen hálás a szív-és érrendszer.
A mákolajat magas omega-6 zsírsavtartalma is megkülönbözteti a többi növényi olajtól. Az omega 6 zsírsavakat, úgy mint a linolsavat és az arachidonsavat nem képes előállítani az emberi szervezet, jóllehet ezek az anyagok nélkülözhetetlenek fiziológiai folyamataink egészséges működéséhez. Közvetve irányítják a vérnyomást és a test gyulladások elleni reakcióját.