GULYÁS fűszerkeverék 25g
1.790 Ft
Menny.:db

GULYÁS fűszerkeverék 25g

Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: A Fűszeres Lány
Szállítási díj: 2.490 Ft
Várható szállítás: 2025. április 29.
1.790 Ft
Menny.:db

Leírás

A BOGRÁCSON TÚL

A ráérős hétvégi főzőcskézés királya, a rotyogó bogrács. Fajsúlyos, komoly fogásokhoz kikísérletezett fantasztikus fűszerkeverék gulyáshoz, marha és vadpörköltekhez egyaránt. Sokáig rotyogó, vörös húsos fogásokhoz, jó társaságban, ha van rá mód bográcsban készítve.

Kézműves, Magyar, Adalékanyag mentes

Gulyás Fűszerkeverék összetevők: fűszerpaprika, boróka bogyó, feket bors, fokhagyma granulátum, petrezselyem, fűszerkömény, babérlevél

Na de miért pont a gulyás lett a nemzetközileg legismertebb fogásunk?

A gulyás nemzeti eledellé, majd nemzetközileg is ismert hungarikummá válásának izgalmas és gazdag történelme van. Ételként az 1700-as évek végén hivatkoznak rá először írásos források, de minden bizonnyal már jóval korábban is készítették az alföldi pásztorok. Csak ők még egyszerűen „húsnak” nevezték, „húst főztek”. Nem szerették túlcifrázni a dolgokat.

Nemzeti eledellé válásának politikai gyökerei vannak. II. József uralkodó komoly központosító törekvései ellenállást váltottak ki a lakosság alsóbb rétegeiben is. Ennek az ellenállásnak az eredménye volt a hagyományos magyar kultúra felértékelődése, szemben a németes befolyással. A gulyás annyira az alföld közepéről származott, hogy szóba se jöhetett bármiféle elnémetesedés, fogyasztásának egyfajta nemzeti összekovácsoló ereje lett.

Kezdetben a szegényebb rétegek eledele volt, szépen lassan kúszott fel a városi fogadók, vendéglők étlapjára.

Nemzetközi hódításának prózai okai vannak. Egyrészt a nagy nemzetközi forgalmat bonyolító utak melletti fogadók állandó fogása volt, az átutazók mind ezt ették. Másrészt a katonai élelmezés fontos szereplőjeként a külhonban állomásozó és harcoló katonák révén is messzire eljutott.

Az évszázadok alatt számtalan, az egyes tájegységekre jellemző változata alakult ki:

  • Bográcsgulyás: fokhagymával, paradicsommal ízesített változat.
  • Alföldi gulyás: zöldségekkel (répával, karalábéval stb.) gazdagon dúsított változat.
  • Szegedi gulyás: zöldségekkel és csipetkével készített gulyás.
  • Andrássy-gulyás: marha húsból készül
  • Esterházy-gulyás: a zöldségeket vékony csíkokra vágva készül
  • Császárgulyás: császárszalonnából
  • Kolozsvári gulyás: édeskáposztával készül.
  • Szerb gulyás: kelkáposztával dúsított, majorannával ízesített változat.
  • Csángó gulyás: savanyúkáposztával készítik.
  • Babgulyás: a hosszú időre beáztatott száraz tarkababot egyszerre teszik fel a hússal főni. Gazdagon kell fűszerezni.
  • Juhászos birka: a kizsírozott edénybe rétegezve rakják bele a húst, a paprikát és a hagymát. A hús a saját levében fő meg, s az eredmény nagyon hasonlít a pörköltre.

A termék zellert, mustármagot és szezámmagot is csomagoló üzemben készült!

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Kapcsolódó termékek

RIZOTTO fűszerkeverék 40g

2.990 Ft
Kívánságlistára teszem

PAELLA fűszerkeverék 60g

2.990 Ft
Kívánságlistára teszem

FÖLDIEKKEL JÁTSZÓ
sültkrumpli fűszerkeverék 60g

2.990 Ft
Kívánságlistára teszem

SZELEK SZÁRNYÁN
zöldfűszeres fűszerkeverék
szárnyas húsokhoz 55g

2.990 Ft
Kívánságlistára teszem

HAL A VÍZBEN
halas fűszerkeverék 60g

2.990 Ft
Kívánságlistára teszem