Leírás
Kapolcsikum Szilvalekvár
Mélység és karakter – hagyományos szilvaíz prémium formában
A Kapolcsikum Szilvalekvár a magyar vidéki konyhák egyik legmeghatározóbb ízét hozza vissza – tartósítószerek, adalékanyagok nélkül, kizárólag természetes összetevőkből. Ez a lekvár gazdag, karakteres, sötét szilvából készül, amelyet gondosan főznek be a Balaton-felvidéken működő családi manufaktúrában.
Ez a sűrű, mélybordó lekvár nemcsak reggelihez kiváló – hanem sütemények, húsételek és sajttálak mellé is különleges ízharmóniát kínál.
Miért érdemes választani?
-
Magas szilvatartalom – 74% gyümölcs
-
Házi jellegű, adalékmentes
-
Ajándéknak is stílusos, minimalista üvegben
Támogasd a hazait!
A lekvárt a Kapolcsikum családi manufaktúra készíti a Balaton-felvidéken valódi gyümölcsökből. A vásárlásoddal nemcsak magadnak szerzel örömet, hanem a magyar vidéki termelői közösségeket is támogatod.
Felhasználási ötletek:
-
Pirítósra vagy friss péksüteményhez
-
Sütikbe, például derelyébe, linzerbe, szilvás pitébe
-
Sajttálakhoz, keményebb sajtok mellé
-
Fűszeres húsok (pl. kacsa, vadhús) mellé szószként
-
Joghurtba keverve, reggeli granolával
"A mi szilvalekvárunk egy friss szilvalekvár. Nem főzzük fél napig, hogy a kanalat se lehessen bele nyomni. Cserébe nem keserű, könnyen kenhető, nem darabos és rettentően gyümölcsös íze van."
- Ivett & Attila
Összetevők: 74% szilva, cukor, zselésítőanyag: pektin, étkezési sav: citromsav
Nettó tömeg: 345g
Receptajánló
Szilvalekváros Derelye a mama konyhájából
a sobors.hu jóvoltából
Hozzávalók 6 adaghoz

- 1 kg krumpli (lisztes típusú)
- 30 dkg liszt
- 1 db tojás
- 1 ek. cukor
- 1 nagy csipet só
- 30 dkg szilvalekvár
- 7 dkg vaj
- 30 dkg zsemlemorzsa
- ízlés szerint porcukor
- Elkészítési idő: 45 perc
Elkészítés:
A krumplit pucoljuk meg, kockázzuk össze, enyhén sós vízben tegyük fel főni.
Ha megpuhult, szűrjük le, krumplinyomóval pürésítsük. Tegyük félre hűlni.
Amíg hűl, olvasszunk vajat egy serpenyőben, szórjuk bele a zsemlemorzsát, pirítsuk aranyszínűre. Tegyük félre.
Ha kihűlt a krumpli, adjunk hozzá 30-35 dkg lisztet, a tojást, a cukrot, egy csipet sót. Gyúrjuk össze a tésztát. Ha nagyon ragacsos, adjunk még hozzá lisztet, ez a krumpli fajtájától is függ.
A tésztát szedjük két részre, az egyik felét jól belisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vékonyra. Igyekezzünk négyzet alakúra nyújtani. Egy éles késsel vagy derelyevágóval vágjuk fel a tésztát kb. 7x7 centis négyzetekre. Tegyünk minden négyzet közepébe egy kiskanál lekvárt, majd hajtsuk őket félbe, hogy háromszögeket kapjunk. A széleket villával nyomkodjuk össze. Járjunk el így a maradék tésztával is.
Tegyünk fel egy nagy lábas, enyhén sós vizet főni. Amikor forr – nem kell lobognia –, tegyünk bele óvatosan 8-10 derelyét. Addig főzzük őket, míg felúsznak a víz tetejére. Ekkor szűrőkanállal tegyük át őket a zsemlemorzsába, rázzuk vele össze, hogy mindenhol befedje. Főzzük ki a maradék derelyét is.
Porcukorral megszórva kínáljuk.