Leírás
100% napérlelte, birsalma levéből, gondosan, kézműves munkával és tapasztalattal készítve.
Az ecetkészítés mindig is nagy türelmet és tapasztalatot igénylő, igazi művészet volt. Ezek a jellemzők a Pödör munkájának is alapját képezik. Csakis ezáltal menthető át a gyümölcs különleges íze az ecetbe. Ennek a gyümölcsecetnek minden cseppje természetes, és nincs benne semmiféle ízesítő vagy tartósítószer.
Ecet a nagyi kamrájából
A birsfélék a világ egyik legrégibb gyümölcsei – több mint 4000 éve termesztik őket. Az utóbbi időben azonban, legalábbis néhány évvel ezelőttig, szinte teljesen eltűntek az étrendünkből. Csak a nagymamáink emlékeznek erre a vastaghéjú, puha magvú gyümölcsre. No de a birs szerencsére reneszánszát éli, és ráadásul nem pusztán lekvárok és sütemények hozzávalójaként. A birs, avagy az "Észak citroma", ahogy néha nevezik, a Pödör gyümölcsecetek igazi sztárja.
Az érett, duzzadt birsalmákat gondosan szüretelik és nagy szakértelemmel dolgozzák fel, hogy aztán tovább érleljék. A birsből először alkohol képződik, majd a második fermentáció során az alkohol ecetté alakul. Birsalma gyümölcsecetünk kivételes minőségét a folyamatos minőség-ellenőrzés és a sokéves tapasztalat szavatolja. A tartósítószerek és más adalékok nélkül készült, azaz 100 százalékban természetes birsalmaecetnek így lehet olyan íze, amilyennek lennie kell: intenzíven gyümölcsös és tiszta.
A birsalma gyümölcsecet jótékony hatásai
A birsalma gyümölcsecetben számos egészséges tápanyag található, nevezetesen azok, amelyek magát a gyümölcsöt is annyira értékessé teszik. A benne lévő vitaminok, ásványok és nyomelemek jótékonyan hatnak a szervezetre, és ebben a formában fogyasztva igazi élvezetet jelentenek. Az ecetsav az egyetlen anyag, ami az érett gyümölcsben még nem volt meg, mivel ez az erjedés során keletkezik. Antibakteriális, belsőleg tisztító hatása van, és segít egyensúlyba hozni a szervezet pH értékét.
Összetevők: Birsalmaecet
Átlagos tápértékadatok
100g termékben:
Energia .....................................51kJ /12kcal
Zsír ............................................0g
amelyből telített zsírsavak .........0g
Szénhidrát .................................3g
amelyből cukrok ........................3g
Fehérje ......................................0g
Rost ............................................0g
Só ...............................................0g
Tárolás
Az ecet fénytől védve, légmentesen lezárva tárolandó. Ilyen körülmények között gyakorlatilag korlátlan ideig megőrzi minőségét.
Az üveg alján leülepedő rostanyag természetes, nem minőségi hiba.
Szűretlen gyümölcsecet, ezért használat előtt rázzuk fel!
Származási hely: Ausztria
A birsalma gyümölcsecet használatáról
A birsalma gyümölcsecetnek már a színe sem lehetne autentikusabb. Épp oly intenzív aranysárgán csillog, mint a gyümölcs héja. Az íze enyhén gyümölcsös és édes, akár a méz. Egy erőteljes partnerrel, azaz egy markáns ízű olajjal társítva mindenfajta salátával remekül harmonizál. A tökmagolaj vagy tigrisdió olaj ideálisan egészíti ki ezt az ecetet. Gyümölcsös aromáját azonban nemcsak a hideg ételek hálálják meg. Az ázsiai wok- ételek még egzotikusabb ízt nyernek vele, és a halételeket is érdemes ízesíteni egy leheletnyi birsalma ecettel. Gondolt már arra, hogy egy klasszikus majonézt vagy hollandi mártást vagy Béarnaise mártást birsalmaecettel bolondítson meg? A birs fanyar édessége friss levegőt visz a mindennapok konyhájába. Kísérletező kedvű szakácsok frissen sütött tortákra vagy fagylaltra is cseppentenek egy kis birsalma gyümölcsecetet!
Receptajánló
Sütőtökös saláta stájer tökmagolajjal és birsalma gyümölcsecettel
Hozzávalók
1 ek Tökmagolaj
1 ek Birsalma gyümölcsecet
1 ek Pisztácia - hántolt, natúr
1 ek Mediterrán fűszerkeverék
1 db sütőtök kisméretű
2 kis fej cékla
2 csésze madársaláta
2 csésze bébispenót
2 csésze rukkola
1 csésze paradicsom
½ csésze feta sajt
01 A sütőtököt és a céklát kockára vágva 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt puhára sütjük.
02 Amint kihűlt, előveszünk egy nagyobb tálat és beleszórjuk a már előzetesen megmosott salátaféléket. Hozzátesszük a sült cékla és sütőtök kockákat, majd megszórjuk a tetszőlegesen kiválasztott magvakkal. Rámorzsolunk egy kis feta sajtot, majd ízlés szerint megszórjuk a bio mediterrán fűszerkeverékkel.
03 A salátánkat keverjük össze alaposan PÖDÖR stájer hidegen sajtolt tökmagolajjal és PÖDÖR birsalma gyümölcsecettel.